tirsdag 18. mars 2014

Som del av opplegget er det obligatorisk å skrive to blogginnlegg fra praksisoppholdet i Tanzania. Her kommer mitt andre og siste innlegg, primært skrevet til de som vurderer å søke om praksisplass på ISM i årene som kommer. Først av alt vil jeg opplyse om at jeg har hatt en fantastisk fin praksis. Tanzania er et vakkert land med åpne, imøtekommende og svært hyggelige mennesker. Gir du litt av deg selv er det lett å bli kjent med nye folk, enten det er snakk om lokale typer eller kollegaer på skolen. Samtidig bør du selvsagt være klar over at du befinner deg i et annet land med andre skikker og normer. Vær bevisst på at du er i et helt annet land med en annen skolekultur. Noen ting gjøres annerledes enn i norsk skole. Dette må en bare innfinne seg med. Viktig er det også å påminne at du er på ISM først og fremst for å gjennomføre en praksisperiode som lærerstudent. Det er ikke snakk om en ferie eller en lett praksis hvor du unnslipper samme arbeidsmengde som i Norge. Det faglige nivået er høyt. Skolen er preget av en akademisk og prestasjonsfremmende kultur. Når skolen krever mye av elevene, bør elevene (og ikke minst foreldrene som betaler) tilsvarende kunne kreve mye av lærerne tilbake. Det forventes at læreren gir elevene tett oppfølging og tilbakemelding. Du bør kunne forvente å måtte bruke tid på å forberede undervisningstimer etter endt skoledag. Dette er selvsagt til din egen fordel da det er flaut å møte klassen uforberedt. Når det er sagt, er både øvingslærere og elever tålmodige, respektfulle og vennlige. Jeg oppfattet alle øvingslærere som behjelpelige og fleksible.  Som ellers i livet, får du veldig mye igjen hvis du legger ned litt arbeidsinnsats.

Rent undervisningsmessig er forholdene godt tilrettelagt med gode fasiliteter. Det kan nevnes at strømmen forsvinner med jevne mellomrom. Å ha en plan B er alltid et must dersom du har tenkt å basere undervisningen på Power Point og liknende. Å klage på strømbrudd eller været (enten det er for varmt eller for vått) har ingen hensikt. Ta det heller som en utfordring når uforutsette ting inntreffer!

Det kan kanskje fremstå lite motiverende for noen å jobbe med skolearbeid når det er så mange eksterne fristelser som safari og andre typer aktiviteter, men helgene står til fri disposisjon. Det bør nevnes at vi fikk en langhelg med fire dager fri, som da kunne benyttes til slike formål. Vi fikk tid til det meste. Enkelte skoleklasser har også utflukter og ekskursjoner til nærliggende områder i løpet av året. Dette høres fristende ut for studenter med ønske om å se og oppleve mest mulig, men igjen, vær klar over at du først og fremst er på ISM for å gjøre en jobb som lærer. Man kan ikke kreve eller forvente å være med på slike ekskursjoner. Det tar seg dårlig ut å ta ting som en selvfølge. Ta det heller som en bonus dersom du blir spurt om å bli med!

Angående byen Moshi: Det er en rolig og avslappende by med hyggelige mennesker. Det er grønt og fint, luften er ren og du ser Kilimanjaro med en skyfri bakgrunn stort sett hver eneste morgen før skolestart.

Praksis på ISM er et godt alternativ for deg som ønsker en faglig utfordring, terpe engelsken og vurderer å jobbe på en internasjonal skole enten i Norge eller utlandet i fremtiden. Samtidig får du oppleve en annen kultur og spennende mennesker fra hele verden. Med en åpen og positiv innstilling vil du mest sannsynlig få en fantastisk praksiserfaring og minner verdt å bevare for resten av livet.

Anders Mellerud, 18.03.2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar